Výlety s dětmi

Procházka Valdštejnským lesem

Výlety s dětmi

Procházka Valdštejnským lesem

Procházka Valdštejnským lesem
  • Trasa výletu: okruh Valdštejnským lesem z rozcestí "Pankrác" přes Valdštejnsko
  • Celková délka trasy: 5 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní do terénu
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano

Popis

Pokud se na tento výlet nedaleko Bělé pod Bezdězem vypravíme v době zrání borůvek či růstu hub, vezmeme si sebou košíky nebo kyblíčky, abychom si mohli z výletu případně něco přinést domů. Skrz les vede mnoho cest, některými hlavními dojdeme do centrálního bodu „Valdštejnsko". Jsou zpevněné nebo asfaltové, takže můžeme vyrazit s kočárkem nebo s dětmi na odrážedle.

Popis trasy výletu

Vůz necháme na parkovišti u rozcestí Pankrác na okraji lesa u silnice z Bezdězu do Březovic. Vydáme se po asfaltové takzvané Grenadýrské cestě. Po dvou kilometrech se dostaneme na mýtinu „Valdštejnsko", kde si prohlédneme sochy granátníků, které nechal postavit hrabě Valdštejn na paměť valdštejnské roty vyslané do boje proti Prusům za války o rakouské dědictví. V místě se nalézal zámecký komplex valdštejnské poustevny (eremitáže), z níž se zachovaly pouze tři původní pavilony, které jsou nyní ve správě Lesů ČR.

Z rozcestí Valdštejnsko se rozchází mnoho cest. Například cestou vlevo po modré turistické značce dojdeme k nádraží Bezděz, po zelené turistické značce do Bělé pod Bezdězem. My se na tomto výletu v rámci okruhu dáme doprava po modré. Cesta je odtud vhodná spíš pro kočárky do terénu. Projdeme po louce kolem myslivny a značka nás zavede zpátky do lesa. Zanedlouho modrá značka zahýbá doleva na užší cestu, my pokračujeme rovně po širší cestě, která je i lépe schůdná pro kočárky. Po ní z kopce dolů dorazíme na rozcestí U Daňků, tam zabočíme doprava na žlutou turistickou značku. Ta nás doprovodí zpět na rozcestí Pankrác, kde parkujeme.

Cca 4 kilometry odtud se nachází obec Bezděz se stejnojmennou zříceninou hradu, která je významnou dominantou Máchova kraje.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/ceskolipsko-a-machuv-kraj/149-valdstejnskym-lesem-a-na-bezdez