Výlety s dětmi

Od zámku Chropyně naučnou stezkou Okolo Chropyně

Výlety s dětmi

Od zámku Chropyně naučnou stezkou Okolo Chropyně

Od zámku Chropyně naučnou stezkou Okolo Chropyně
  • Trasa výletu: okruh od zámku Chropyně po naučné stezce Okolo Chropyně, možnost zkrácení pouze na okruh kolem Chropyňského rybníka
  • Celková délka trasy: okruh po NS - 6 km, zkrácený okruh kolem Chropyňského rybníka - 2 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ano
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano

Popis

Upozornění: Dle aktuálních informací ke dni 10.3. 2020 je můstek přes Malou Bečvu (přístupová cesta k Zámeckému rybníku) v soukromém vlastnictví, nikoli v majetku obce Chropyně. Vstup na můstek je na vlastní nebezpečí, ale na základě dostupných informací by měl být v dobrém stavu. 

Příjezd, parkování

Naučná stezka Okolo Chropyně prochází okolím zámku Chropyně. Stejnojmenné městečko se nalézá mezi lužními lesy Hané severně od Kroměříže. Zaparkovat můžeme na náměstí Svobody u kostela sv. Jiljí v blízkosti chropyňského zámku.

Popis trasy výletu

Naučná stezka Okolo Chropyně začíná v místech, kde zaparkujeme, konkrétně před obecním úřadem. My jsme ji prošli a popisujeme v opačném a zkráceném pořadí od zastavení 10 – 1 (celkem má 12 zastavení). Výlet je vhodný pro kočárky i jízdu na kole či odrážedle.

Z náměstí Svobody chatovou oblastí a podél vodního kanálu k zámeckému rybníku

Od parkoviště překročíme silnici na druhou stranu, zabočíme doleva a projdeme podlouhlým náměstím. Na konci náměstí přejdeme opět silnici a ocitneme se u zastavení číslo 10. Vedeni znakem naučné stezky, tj. bílý čtverec se zeleným pruhem uprostřed, po pravé straně mineme rybník Hejtman. Přejdeme řeku Malou Bečvu a po chvilce směřují naše kroky chatovou oblastí a podél vodního kanálu, který máme po levé ruce. Kanál je napájený vodou z Malé Bečvy a potoka Svodnice. Na křižovatce s polní cestou se dáme doleva a jsme u zastavení číslo 9. Jdeme podél kanálu a po 800 metrech křižujeme hlavní silnici z Chropyně do Kojetína (zastavení 8). Pokračujeme stále rovně po lesní cestě podél vodního kanálu (zastavení 7). Dorazíme k můstku přes kanál (zastavení 6), přejdeme jej a z hustě zarostlého lesa zanedlouho míříme loučkou a další chatovou oblastí k zámeckému rybníku (zastavení 5).

Kolem Chropyňského rybníka k zámku Chropyně

Zahneme doprava na poměrně slušnou cestu, která nás provede kolem Chropyňského rybníka. V okamžiku, kdy před sebou uvidíme domy, dáme se kolem rybníka doleva. Polničkou se dostaneme k hřišti s houpačkou a skluzavkou (zastavení 4). Odtud se napojíme na chodník podél silnice (zastavení 3). Naučná stezka pokračuje podél rybníka, s kočárkem je pohodlnější jít dále po chodníku a z něho odbočit doleva a ulicí Mrlínek se vrátit zpět k rybníku (zastavení 2). Poté směřujeme k zámku Chropyně a na parkoviště, kde okruh uzavíráme (zastavení 1). Pokud bychom si chtěli výlet zkrátit, je možné se projít pouze kolem Chropyňského rybníka. V západní části rybníka je ornitologická pozorovatelna.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/hana/1374-od-zamku-chropyne-naucnou-stezkou-okolo-chropyne