Výlety s dětmi

Vysoký vrch s Kameníkovou jizbou

Výlety s dětmi

Vysoký vrch s Kameníkovou jizbou

Vysoký vrch s Kameníkovou jizbou
  • Trasa výletu: z Nedamova u Dubé přes Plešivec na Vysoký vrch
  • Celková délka trasy: 6 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Výlet na Vysoký vrch (427 m) na Kokořínsku zahájíme v obci Nedamov na rozcestí Nedamov - bus, kde necháme vůz. Odtud se vydáme severním směrem po modré turistické značce. Cesta vede po asfaltové silničce kolem mokřadů a prameniště. Za domy v levotočivé zatáčce se začne zvedat a pokračuje osadou Plešivec.

Od rozcestí Plešivec si na chvíli vydechneme cestou téměř po rovině přes louku. Vkročením do lesa musíme opět zabrat do kopce. Po zdolání nejtěžšího stoupání, cca 100 metrů před samotným vrcholem a vyhlídkou, je náš fyzický výkon odměněn podívanou na roztroušené obří balvany a skalní blok. Tento skalní blok nalézající se po pravé straně v úbočí kopce ukrývá umělou jeskyni Kameníkova jizba, která byla v letech 1824 - 29 obývána. Nyní slouží trampům.

Z vrcholové plošiny skalnatého masivu Kamenická stěna je široký výhled do okolí. Z méně vzdálených a zřetelnějších vrcholů můžeme vidět například (zleva) - Velký Beškovský vrch (474 m), Vlhošť (614 m) nebo Starý Berštejn - Berkovský vrch (480 m). Za příznivých podmínek lze na horizontu shlédnout Milešovku (837 m) či Sedlo (726 m) v Českém středohoří. Z Vysokého vrchu také spatříme obce Panská Ves, Dubá a osadu Plešivec.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/kokorinsko/13530-vysoky-vrch-s-kamenikovou-jizbou