Výlety s dětmi

Kokořínskými roklemi ke skalnímu útvaru Mšenské pokličky

Výlety s dětmi

Kokořínskými roklemi ke skalnímu útvaru Mšenské pokličky

Kokořínskými roklemi ke skalnímu útvaru Mšenské pokličky
  • Trasa výletu: okruh z rozcestí Pokličky přes rokle Močidla, Apatyka, Náckovu a skalní útvar Pokličky
  • Celková délka trasy: 6 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Okružní trasa na Kokořínsku nás provede roklí Močidla a Náckovou roklí, z nichž vystoupáme na hřeben Droužkov, po kterém se pohodlně dostaneme k cíli našeho výletu - Mšenským pokličkám. Cestou uvidíme pozoruhodné skalní formace, jež si tu pro nás připravila sama příroda. Lidská obrazotvornost pak přispěla k tomu, že určité z nich byly pojmenovány, například Faraon, Obří hlava a Žába či Pokličky.

Příjezd, parkování

Výlet ke skalnímu útvaru Pokličky (Mšenské pokličky) zahájíme na placeném parkovišti Pokličky. Nalézá se v Kokořínském dole u silnice mezi obcemi Kokořínský Důl a Vojtěchov.

Trasa výletu

Překročíme silnici a dojdeme k rozcestí Pokličky. Vlevo je vidět přímá nejkratší přístupová cesta na Pokličky (Mšenské pokličky). Vede strmě po dřevěných schodech. My jsme zvolili příchod k Pokličkám z druhé strany (ze shora) v rámci okruhu. Trasa prochází skalními roklemi se zajímavými pískovcovými útvary.

Nejprve se vydáme roklí Močidla po modré turistické značce a po necelém kilometru po pravé straně narazíme na boční rokli Apatyku. Tento název získala podle toho, že se zde v minulosti sbíraly léčivé byliny. V Apatyce panuje chladnější a vlhčí klima charakteristické pro horské či podhorské oblasti, které způsobuje velká teplotní inverze. V létě se dole v rokli drží vrstva chladného vzduchu při stálých 13 °C. Byl tu zaznamenán výskyt velkého množství mechorostů a kapradin.

Pokračujeme dále roklí Močidla obklopeni lesním prostředím a mohutnými pískovcovými skálami. Z následného rozcestí Náckova rokle vlevo po zelené turistické značce vystoupáme stejnojmennou roklí ke skalnímu útvaru Faraon. Tam se vlevo napojíme na žlutou místní značku a ještě chvíli pokračujeme ve výstupu ke skalním útvarům Obří hlava a Žába. Odtud se vyplatí si udělat vpravo krátkou odbočku k Průsečné skále, jež představuje vytesanou cestu ve skále přisuzovanou švédským vojskům za třicetileté války.

Od Obří hlavy a Žáby vyrazíme po modré turistické značce po hřebeni Droužkov. Po dvou kilometrech nenáročné procházky se dostaneme na vyhlídku na Mšenské pokličky. Až 12 metrů vysoké pískovcové útvary připomínají přerostlé houby. Příčinou jejich vzniku je pozvolné zvětrávání pískovce. Horní vrstva („poklička") ze slepence železitého pískovce je odolnější vůči povětrnostním vlivům než spodní sloup měkčího pískovce s příměsí jílu. Po prohlídce skalních Pokliček s opatrností sestoupáme k lesnímu parkovišti Pokličky.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/kokorinsko/13520-kokorinskymi-roklemi-ke-skalnimu-utvaru-msenske-poklicky