Výlety s dětmi

Přes lesní prameny na brdský Olymp

Výlety s dětmi

Přes lesní prameny na brdský Olymp

Přes lesní prameny na brdský Olymp
  • Trasa výletu: okruh z parkoviště Klínek u Běštína přes lesní prameny, Smaragdové jezírko, Čertovu kazatelnu a Plešivecké sedlo
  • Celková délka trasy: 8 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Naším výletním cílem je tentokrát vrch Plešivec s vyhlídkou Čertova kazatelna. Nalézá se na východní straně Brd a tvoří západní část přírodního parku Hřebeny. My na něj půjdeme okružní trasou. Pohodovou cestu přes Plešivecký viklan, lesní prameny a Smaragdové jezírko vystřídá výstup na Plešivecký hřeben, kde Plešivec zaujímá nejvyšší bod a vyhlídka se nachází kousek pod jeho vrcholem.

K Plešiveckému viklanu

Auto zaparkujeme na rozcestí Klínek u silnice číslo 115 mezi obcemi Jince a Běštín. Vydáme se do kopce po červené turistické značce (souběžně s naučnou stezkou „Z Jince na Olymp Brd“). Po pravé straně míjíme studánku U Eliščiny cesty. Asfaltová cesta nás zavede na rozcestí Viklan, kde nás modré turistické značení a značení NS nasměruje doprava a po necelých 300 metrech narazíme na odbočku k Plešiveckému viklanu. Dříve byl viklanem považován pouze kamenný útvar, který bylo možné rozpohybovat. Nyní se název používá i u útvarů, jež jsou spojeny pevně s podložím, třebaže jen malou plochou. Tyto balvany vznikají na daném místě v důsledku zvětrávání hornin. Zajímavostí „našeho“ Plešiveckého viklanu je, že se údajně ještě v 19. století hýbal. O tuto schopnost přišel po úderu bleskem. Zdejší křemencový valoun má výšku dva metry a šířku tři metry. V jeho okolí se rozlévá suťové moře.

Lesní prameny a Smaragdové jezírko

Pokračujeme nenáročnou procházkou kolem několika pramenů (Křížového, Fabiánova a Dvou bratří), jež se nacházejí v blízkosti cesty. Od rozcestí Bezdědičky se držíme žluté turistické značky. Ta nás doprovodí až ke Smaragdovému jezírku

Na Plešivecký hřeben s vyhlídkou Čertova kazatelna

Poté už si po zelené turistické značce dáme více do těla a vyšlápneme na rozcestí Nad jezírkem. Vpravo následujeme modré turistické značení na rozcestí Plešivecký hřeben. Před sebou máme zhruba půlkilometrové stoupání po červené na vyhlídku Fabiánova zahrada. A pak už nás čeká cesta po hřebeni na vyhlídku Čertova kazatelna na úbočí vrchu Plešivce, Olympu Brd. Tak ho ve své literatuře označoval Karel Sezima. A proč právě Olymp Brd? Plešivec je považován odedávna za posvátné místo. Svědčí o tom nálezy cenných předmětů, které s největší pravděpodobností sloužily jako tehdejší dary bohům. V pozdní době kamenné bylo zdejší hradiště o rozloze 60 ha zasvěceno odlévačům bronzu. Posvátný vrch později připomínají už jen pověsti, s nimiž vznikly i mytické postavy.

Z vyhlídky zpět na rozcestí Klínek

Po zakoukání se do krajiny centrálních Brd a vojenského újezdu sestoupáme z Čertovy kazatelny do sedla a stále pod vedením červené turistické značky se po asfaltové cestě vracíme na parkoviště na rozcestí Klínek.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/okoli-prahy/13110-pres-lesni-prameny-na-brdsky-olymp