Výlety s dětmi

Okruh po zajímavostech Českého Krumlova

Výlety s dětmi

Okruh po zajímavostech Českého Krumlova

Okruh po zajímavostech Českého Krumlova
  • Trasa výletu: okruh po Českém Krumlově
  • Celková délka trasy: 5 km
  • Terén: mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ano
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano

Popis

Český Krumlov byl založen ve 13. století Rožmberky. Dnes patří mezi naše nejlépe zachovalá historická města a je po právu zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Na námi vyznačené okružní trase na mapě projdeme zajímavými místy města.

Čtvrtí Horní Brána do Vnitřního Města

Procházku zahájíme na parkovišti u městského úřadu a hotelu Vltava. Vydáme se Kaplickou ulicí. V levotočivé zatáčce můžeme pár desítek metrů zabočit doprava na relaxační zónu s lavičkami (ve směru k autobusovému nádraží), odkud je krásný pohled na řeku Vltavu a historické centrum.

Ulice Kaplická nás zavede k hlavní silnici, tu přejdeme a navážeme na ulici Horní. Po ní míjíme Městské divadlo a Regionální muzeum, za kterým je vpravo vyhlídkové místo na město.

Čtvrtí Vnitřní Město

Horní ulicí dorazíme až na náměstí Svornosti s morovým mariánským sloupem a přilehlou kamennou kašnou. Mariánský sloup je vyzdoben sochou Panny Marie Immaculaty a osmi světci, patrony města a ochránci proti moru. Na impozantnosti náměstí bezpochyby přidají zachovalé měšťanské domy s loubími. Nalézá se tu také renesanční radnice z 2. poloviny 16. století. Náměstí Svornosti je ve středu Vnitřního Města, které je zcela obklopeno meandrem Vltavy. S ostatními částmi města je propojeno několika mosty.

Naše cesta se dále ubírá ulicí Radniční a přes Lazebnický most s křížem a litinovou sochou Jana Nepomuckého. Je odtud pěkný pohled na zámeckou věž vyjímající se nad námi na skalnatém ostrohu .

Čtvrtí Latrán do zámeckého areálu

Přejitím Lazebnického mostu na levý břeh řeky Vltavy se dostaneme do severní části historického jádra Českého Krumlova, zvané Latrán. Zvolna stoupáme stejnojmennou ulicí cca 200 metrů a zabočíme z ní doleva.

Červenou bránou vejdeme na první zámecké nádvoří. Postoupíme na hradní most, kde v příkopu při troše štěstí můžeme spatřit už jen jednoho medvěda, rodu brtníka. Přesněji řečeno se jedná o medvědici Marii Terezii, která se narodila v rakouském Insbrucku.

Hrad a zámek má celkem pět nádvoří.

Na druhém nádvoří je vstup do hradního muzea a na zámeckou věž poskytující nádherný pohled na město. Vybrat si můžeme také prohlídku zámeckých interiérů. V budově takzvaného Dolního hradu najdeme pokladnu.

Následuje trasa přes tři další nádvoří a pozoruhodný plášťový most, který navazuje na Horní hrad. Naproti Zámeckému baroknímu divadlu je možné navštívit vyhlídkové místo. Poté už vycházíme ze zámku a po žluté turistické značce ulicí K Zámecké zahradě dorazíme k barokní zahradě s francouzskou a anglickou úpravou. K vidění tu je otáčivé hlediště, letohrádek Bellarie či jezírko.

Čtvrtí Plešivec zpět do Vnitřního Města a Horní Brány

Po procházce a odpočinku v parku pokračujeme Důlní ulicí čtvrti Plešivec. Z Plešiveckého náměstí s celou řadou cenných domů odbočíme vpravo a ulicemi Horská, Linecká a Kájovská se přiblížíme k mostu dr. E. Beneše, který nás spojí s Vnitřním Městem. Od náměstí Svornosti se už vracíme po stejné cestě jako v úvodu procházky k zaparkovanému autu.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/jizni-cechy/12411-okruh-po-zajimavostech-ceskeho-krumlova