Výlety s dětmi

Cyklistický okruh ze Stožce přes Plešné jezero

Výlety s dětmi

Cyklistický okruh ze Stožce přes Plešné jezero

Cyklistický okruh ze Stožce přes Plešné jezero
  • Trasa výletu: okruh ze Stožce přes Plešné jezero, Jelení Vrchy a Černý Kříž
  • Celková délka cyklotrasy: 28 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano (náročnější stoupání)

Popis

Tento výlet bychom doporučili spíše fyzicky zdatným cyklistům, neboť je při něm zapotřebí zdolat přes 350 metrů výškového rozdílu. Výchozím bodem výletu je Stožec. Zaparkujeme na placeném parkovišti v centru obce u restaurace a penzionu Pstruh. Vyrazíme po vedlejší silnici (cyklotrasa 1024 a 1029) směrem do Nového Údolí. Za železničním přejezdem na rozcestí Oslí cesta se cyklotrasy rozdělují, my pokračujeme vlevo po bíle značené cyklotrase 1029 a stoupáme lesem na rozcestí Ministerka a Oslí cesta ke Schwarzenberskému plavebnímu kanálu. Připojuje se tu a posléze odpojuje více cyklistických značení, nám postačí, když se až k Plešnému jezeru budeme nadále držet cyklotrasy 1029. Podél kanálu jedeme téměř po rovině. Na rozcestí Hučina - potok se od kanálu odpojíme a opět stoupáme. Na následujícím rozcestí U Stříšky zabočíme doprava a čeká nás závěrečné prudké stoupání. Naštěstí se ke konci zmírňuje a zanedlouho se nám již otevírá pohled na Plešné jezero.

Po odpočinku u Plešného jezera opatrně sjedeme zpět na rozcestí Hučina - potok a pokračujeme doprava podél Schwarzenberského kanálu (cyklotrasa 1023). Po kilometru uvidíme horní portál vodního tunelu Schwarzenberského kanálu. Po dalších 500 metrech se dostaneme přes kopec do Jeleních Vrchů, kde si prohlédneme dolní portál vodního tunelu. Stojí zde k navštívení expozice věnovaná Schwarzenberskému plavebnímu kanálu, kde je mimo jiné zajímavý interaktivní model. Možnosti občerstvení jsou tu v bufetech s venkovním posezením.

Vrátíme se k hornímu portálu vodního tunelu, zabočíme doprava (cyklotrasa 1027) a užíváme si jízdu z kopce do Černého Kříže. Přejedeme na druhou stranu železniční trati. U rozcestí Černý Kříž žst. najdeme penzion nabízející rychlé občerstvení. Z Černého Kříže se vydáme po cyklostezce (cyklotrasa 33 a 7) do Stožce a uzavíráme tam okruh. Asi v půli cesty doporučujeme vpravo odbočku k lávce přes Studenou Vltavu, nachází se tu posezení.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/cyklostezky-cyklotrasy-cyklovozik/sumava/114-ze-stozce-k-plesnemu-jezeru