Výlety s dětmi

Zámek Slatiňany u Chrudimi - hřebčín a anglický park

Výlety s dětmi

Zámek Slatiňany u Chrudimi - hřebčín a anglický park

Zámek Slatiňany u Chrudimi - hřebčín a anglický park
  • Trasa výletu: procházka zámeckým parkem, prohlídka zámku a hřebčína
  • Celková délka trasy: 400 m (z parkoviště k zámku a zpět), 2 km (okruh celým parkem)
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ano (na nádvoří a v zámeckém parku)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano (na nádvoří a v zámeckém parku)

Popis

Zámek Slatiňany u Chrudimi představuje aristokratické bydlení na počátku 20. století. Dochováno je i původní zázemí (kuchyně, kotelna). K zámku přiléhá rozsáhlý anglický park, vstup do východní části parku je zpoplatněný. Parkoviště je prakticky u zámku, odkud vede na zámek asfaltová přístupová cesta, vše maximálně dostupné pro kočárky.

V rámci prohlídky se můžeme podívat do pokojů prince Vincenta a princezny Charlotty. K vidění jsou předměty ryze osobní, např. učebnice, princovy sešity, Charlottiny kresby nebo nosítka nalezená na půdě zámku. 

Další možností, jak strávit na Slatiňanech den, je procházka rozsáhlým parkem kolem zámku či prohlídka hřebčína. Park lze navštívit opakovaně po zakoupení permanentky za zvýhodněné vstupné. Zajímavé tady je takzvané dětské hospodářství, které tvoří několik roubených domečků, kde se malí aristokraté učili hravou formou základům hospodaření. 

Pro zábavu zámeckých dětí byl postaven kamenný Kočičí hrádek. Tuto drobnou architektonickou památku lze navštívit při procházce naučnou stezkou Ke Kočičímu hrádku s úkoly a otázkami pro celou rodinu o délce 2 km. Součástí procházky může být i volná prohlídka v Muzeu starokladrubského koně Švýcárna s interaktivní expozicí a venkovním dětským hřištěm.

Během roku se na Slatiňanech koná řada kulturních akcí. S příchodem zimy slatiňanský zámek nezavírá a je možné se zúčastnit "Zimní prohlídkové trasy".

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/zelezne-hory/1102-zamek-slatinany-u-chrudimi