Výlety s dětmi

Tajemný kámen Králův stůl v pohoří Chřiby

Výlety s dětmi

Tajemný kámen Králův stůl v pohoří Chřiby

Tajemný kámen Králův stůl v pohoří Chřiby
  • Trasa výletu: z obce Modrá u Velehradu kolem rozhledny Modrá ke kameni Králův stůl
  • Celková délka trasy: 11 km
  • Terén: mírně kopcovitý, v závěru kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano (posledních 300 metrů nutné přenášet)

Popis

V tomto tipu na výlet se budeme věnovat tajemnému kameni zvanému Králův stůl. Je to jedno z mnoha zajímavých míst v nenápadném pohoří Chřiby, které se zvedá mezi Kyjovem a Otrokovicemi. 

Králův stůl je kámen, který vzbuzuje zájem laiků i odborníků již dlouhá desetiletí. Jeho existence byla zmíněna například v listině českého krále Přemysla Otakara I. z roku 1228, kdy označoval hranice tří tehdejších panství. Funkci hraničního kamene, pokud to takto můžeme říci, plní částečně dodnes, ale spíše tu symbolickou – leží mezi dvěma národopisnými oblastmi Hanou a Moravským Slováckem. Názorů na původ a účel kamene je celá řada. Některé se opírají o seriózní vědecké zkoumání, některé obsahují notnou dávku představivosti a fantazie. Zjevné je to, že se jedná o kámen, který geologicky patří do zdejší krajiny, tedy nebyl sem odnikud přivezen. Je také zřejmé, že byl lidskou rukou opracováván a upravován. Nebylo by seriózní spekulovat o tom, která z mnoha teorií či pověstí je ta správná. Vypravíme se sami k tajemnému kamennému stolu a necháme mu jeho tajemství. Přitom budeme vnímat vlastní pocity, které v nás tento přírodní, ale i historický objekt zanechá.

Trasa výletu

Ke Královu stolu půjdeme pěšky, ale lze k němu dojet i na kole (posledních 300 metrů je však po strmé cestě v terénu). Tam a zpět je to cca 10 km. Část cesty nám budou dělat společnost panely Naučné stezky Fauna a flóra Chřibů.

Vyrazíme z obce Modrá, výchozím bodem je areál archeoskanzenu, odkud se vydáme po modré turistické značce směrem k rozhledně. Kousek nad archeoskanzenem se nachází replika kostela sv. Jana Křtitele, která je postavena nedaleko originálních základů velkomoravského kostela z 9. století. Rozhodně do této prosté stavby alespoň nahlédneme. Po cca 1,5 km chůze po asfaltové cestě se dostaneme k dřevěné rozhledně stojící u vinohradů nad obcí Modrá. Tady naše putování po modré prozatím končí. Shlédneme okolní krajinu a dále jdeme jen po trase naučné stezky. Asi 300 metrů za rozhlednou odbočením doleva opouštíme asfaltovou cestu. Další 3 kilometry pokračujeme polními a lesními cestami ke Královu stolu. Míjíme soustavu lesních rybníků vybudovaných na Modranském potoce. Mezi rybníky Orlová a Pravěk se k nám přidá opět modrá turistická značka, která nás doprovodí až ke Královu stolu. 

Zdroj: Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o. p. s.
Foto: Zdeněk Urbanovský

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/chriby/10138-tajemny-kamen-kraluv-stul-v-pohori-chriby