Výlety s dětmi

Vrch Hostýn - nejnavštěvovanější poutní místo u nás

Výlety s dětmi

Vrch Hostýn - nejnavštěvovanější poutní místo u nás

Vrch Hostýn - nejnavštěvovanější poutní místo u nás
  • Trasa výletu: okruh na vrchu Hostýn
  • Celková délka trasy: 2 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ano
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla

Popis

Nejnavštěvovanější tuzemské poutní místo je vrch Hostýn na východní Moravě. Zdejší baziliku Nanebevzetí Panny Marie vyhledávají statisíce poutníků nejen z naší republiky, ale také z celé Evropy.

Areál zdobí několik křížových cest, ta nejznámější je dílem slovenského architekta Dušana Jurkoviče. Při návštěvě Hostýna nelze vynechat kamennou rozhlednu, jejíž základní kámen položil v roce 1897 císař František Josef I. a původně nesla jeho jméno. Hostýn dal název malebnému pohoří, které nabízí skvělé turistické trasy jak pro pěší, tak pro cyklisty. Nalézá se tu řada studánek s vodou, kterou můžeme bez obav pít. 

Ze západního úbočí Hostýna, v místech bývalého kamenolomu, byl přivezen do Prahy základní kámen pro stavbu Národního divadla, které jej má v základech pod číslem 19 a obsahuje nápis „Mrzkost jest poroba Hospodinu. Z Hostýna z Moravy“. Spolu se základním kamenem tehdy putoval do Prahy také soudek s hostýnskou svatou vodou určenou k ředění malty. Mimo jiné byl z tohoto místa těžen kámen pro stavbu gotické katedrály sv. Václava v Olomouci.

Příjezd, parkování

Na Hostýn je možné dojet autem po silnici z Bystřice pod Hostýnem, parkovitě se nachází asi 300 metrů před areálem svatého Hostýna. Kvůli omezené kapacitě je však vjezd na vrchol regulován, doporučujeme nechat auto na záchytném parkovišti v Bystřici a využít autobusového spojení anebo se na Hostýn vydat pěšky.

Zdroj: Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o. p. s.
Foto: archiv CCRVM 

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/hana/10018-vrch-hostyn-nejnavstevovanejsi-poutni-misto-u-nas