Výlety s dětmi

Na zříceninu skalního hradu Falkenštejn

Výlety s dětmi

Na zříceninu skalního hradu Falkenštejn

Na zříceninu skalního hradu Falkenštejn
  • Trasa výletu: z Jetřichovic na zříceninu hradu Falkenštejn
  • Celková délka trasy: 1,5 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Na Falkenštejn v Českém Švýcarsku se ještě donedávna nedalo dostat. Torzo skalního hradu ze 14. století se totiž vypíná na vysokém a strmém skalisku dostupnému snad jen pro horolezce. Od roku 2017 se situace změnila! Správa národního parku zde nechala vybudovat ocelovou konstrukci šetrně zapřenou o skálu, a proto se Falkenštejn již může těšit z návštěvnosti široké veřejnosti. Nová a bezpečná přístupová cesta na zříceninu hradu Falkenštejn vede úzkou skalní štěrbinou po dlouhém schodišti. I tudy se v době dávno minulé vcházelo na hrad. Ve vrcholových partiích se nalézají další ocelové schody a vyhlídkové plošiny propojující jednotlivé části skalní zříceniny. Prohlédneme si zde pozůstatky vysekaných prostor ve skále - hradní kapli, cisternu, kuchyň či studnu. Asi nejzajímavější je vytesaná komnata s okenním výklenkem a sedátky. Ze skály je pěkný pohled na sousedící Havraní skálu, vzdálenější Růžový vrch i do údolí pod hradem.

Trasa k Falkenštejnu

Zaparkovat můžeme u bufetu na severovýchodním okraji Jetřichovic anebo v centru obce. Vyrazíme po žluté turistické značce souběžné s cyklotrasou č. 3076. Po asi 400 metrech se dáme doleva a po žluté vrcholové odbočce vystoupáme po kovových schodech k úpatí hradu. Poté nás čeká už zmíněná cesta po přístupovém schodišti ve skalní puklině do vrcholové části hradu.

Od hradu sestoupáme po druhé straně kopce (tudy také vede žlutá vrcholová značka). Dole navážeme na cyklostezku, po které se vrátíme do Jetřichovic.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/ceskosaske-svycarsko/10014-na-zriceninu-skalniho-hradu-falkenstejn