• Trasa výletu: z okraje obce Březina u Rokycan kolem zámku Březina ke zřícenině hradu Salon
  • Celková délka trasy: 2 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní kočárky do terénu
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano

Popis

Nabízíme tip k návštěvě zříceniny hradu Salon (zvané též Březina) nacházející se v obci Březina u Rokycan v Plzeňském kraji, ke které není problém dojít s malými dětmi nebo s kočárkem.

Auto necháme na okraji obce u silnice spojující Březinu s Bezděkovem, v blízkosti zámku Březina. K zámku i zřícenině hradu vede žlutá turistická značka. Po vstupu za hlavní bránu zámku se vydáme skrz anglický park se vzácnými dřevinami doprava.

Na březinském zámku neprobíhají prohlídky, je v soukromém vlastnictví, ale vstup do parku zakázán není. Asfaltovou cestu po chvíli nahradí cesta lesní. Ke zřícenině hradu Salon (Březina) je to pouhých 800 metrů chůze po rovině. Pod zříceninou v údolí Korečnického potoka je pěkné dětské hřiště.

Zajímavosti

Hrad Salon (Březina)

První zmínka o hradu Salon (Březina) je známa z roku 1389, kdy byl majitelem Jindřich z Elstenberka. Vlastníci hradu se často střídali. Počátkem 15. století jej vlastnil Něpr Duč z Vavřin, v 17. století byl v zástavním držení Jana z Klenové. V roce 1661 je označován již jako pustý. Z hradu se dochoval jednopatrový palác, který v 19. století Šternberkové upravili na zahradní altán (nebo-li salon, z čehož pramení i druhý používaný název hradu).

Zámek Březina

Empírový zámek Březina byl postavený na přelomu 18. a 19. století pro rod Šternberků. Do zámeckého parku bylo dovezeno mnoho rostlin a dřevin z celého světa. Šternberkové vlastnili zámek až do roku 1939. Po roce 1990 jim byl v restituci vrácen a veřejnosti je nepřístupný.

Fotogalerie

Park u zámku Březina a cesta na zříceninu Salon
Park u zámku Březina a cesta na zříceninu Salon
Zřícenina hradu Salon
Zřícenina hradu Salon
Zřícenina hradu Salon
Zřícenina hradu Salon
Zřícenina hradu Salon
Zřícenina hradu Salon

Trasa výletu na mapě

Zobrazit mapu v plné velikosti

Na podrobné mapě je zobrazena trasa výletu a další tipy na výlet v okruhu 25 km.

GPX

Export GPX trasy

KML soubor

Vytisknout mapu s popisem výletu

Další tipy kam s dětmi v okolí

POHÁDKOVÝ STATEK Břasy – Vranovice

POHÁDKOVÝ STATEK Břasy – Vranovice
  • Druh zábavy: pohádkové bytosti a strašidýlka doplněné o tradiční hospodářské stroje a náčiní v prostředí venkovského statku, venkovní a kryté hry, soutěže, dětský koutek, interaktivní dílnička, posezení, ohniště, čarokrámek
  • Doporučený věk dětí: 0+
  • Adresa: Břasy 31, Břasy - Vranovice, Česká republika

Výškový profil trasy

Nejnižší / nejvyšší bod: 496 m / 507 m

Průměrné stoupání / klesání: 4.1 % / 3.3 %

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME