• Druh zábavy: historická, textilní a národopisná expozice, zaniklá řemesla, sezónní výstavy, stálá expozice výtvarného umění
  • Doporučený věk dětí: 4+
  • Adresa: Havlíčkova 614, Hlinsko, Česká republika

Popis

Hlinecké muzeum vzniklo roku 1874 a patří k nejstarším v Čechách, sběrným programem jako první okresní muzeum. Městské muzeum a galerie v letních měsících pořádá pravidelné výstavy s názvem Výtvarné Hlinecko.

Historická, textilní a národopisná expozice

Historická expozice nejstarších dějin představuje vývoj společnosti na Hlinecku od nejstarších zmínek o osídlení oblasti až do konce 19. století, kdy se město stalo sídlem okresního zastupitelstva se starostou Karlem Adámkem. Kulturní úroveň Hlinska je úzce spojena se vznikem a rozvojem spolkové činnosti, ke které přispěli i učitelé hlineckých škol, s připomenutím působení Karla Václava Raise. Součástí expozice je pamětní síň rodu Adámkových, kteří po 3 generace na Hlinecku významně hýbali politickým a kulturním děním. 

Textilní výroba má na Hlinecku velkou tradici. Odedávna zde byla rozšířena výroba plátna spojená s pěstováním lnu. Samostatný kroj se na Hlinecku nevytvořil, ale mezi krojové zvláštnosti patřil kanafas. K nejzajímavějším součástem obleku patřily bílé vyšívané uzlíčkové čepce, barevné vlněné šátky či plachetky a žinylkové šály. Nejnádhernějším a nejtypičtějším kusem mužského kroje byly dlouhé, bílé vyšívané kožichy – chlouba kraje. Samostatnou součást této expozice tvoří starobylá technika tisku - modrotisk, žinylková výroba, zpracování vlasů a výroba hřebenů.

Národopisná expozice ukazuje život venkovského lidu a prostředí, ve kterém žil. Jako protiklad slouží zařízený měšťanský čili panský pokoj.

Zaniklá řemesla

K nejstarším řemeslům na Hlinecku patřilo hrnčířství. Bohatá ložiska kvalitního jílu poskytovala hrnčířům výbornou surovinu. Hrnčíři byli sdruženi v samostatný cech a řídili se přípisem majestátu z roku 1488.

K nejpůvabnějším exponátům muzea bezpochyby patří výrobky skelných hutí. Sklářství na Vysočině vyrůstalo z dostatku dřeva, vodní energie a levné pracovní síly. Početně jsou nejvíce zastoupeny výrobky Mílovské skelné huti a Mariánské skelné huti.

Rozvinutá výroba dřevěného nářadí vytvářela optimální podmínky pro vznik hračkářství. Na konci 19. století se střediskovými obcemi výroby hraček staly Krouna a Dědová. V další části expozice nechybí výrobky současných hračkářů, zvláště z dílny Bukáčkových z Krouny, kteří navazují na tradiční výrobu hraček.

Expozice je doplněna výrobky železných hutí, sirkáren a ukázkami tvorby řezbářské dovednosti našich předků.

Expozice v galerii

Roku 2023 došlo k reinstalaci stálé expozice galerie - zastoupena jsou zde díla významných regionálních umělců. Nechybějí obrazy od Oldřicha Blažíčka, Františka Kavána, Gustava Macouna, Ludvíka Kuby, Karla Beneše, Rudolfa Hanycha, Jaroslava Sodomky, Jaroslava Polanského, Karla Wagnera, Jaromíra Trojana, Bohumíra Komínka, Jiřího Zemana, Jiřího Vaňka a Miroslavy Zychové, Anny Dvořákové a ze sochařského díla jsou zde zastoupeni například Karel Lidický, Olbram Zoubek, Jindřich Hegr a další.

Ve stálé expozici se nachází také ručně vyřezávaný Hegrův Vysočinský betlém. Ten je považován za jeden z nejlepších v současnosti vyrobených betlémů vůbec. Tento jedinečný skvost Jindřich Hagr v září roku 2012 daroval Městskému muzeu a galerii Hlinsko. Zde je trvale vystaven a obdivován návštěvníky bez rozdílu věku.

V letních měsících jsou v 1.patře galerie již tradičně pořádány výstavy s názvem Výtvarné Hlinecko. Mimo dobu konání Výtvarného Hlinecka, tedy po zbytek roku, pořádá galerie v těchto prostorech krátkodobé tématické a autorské výstavy výtvarného umění.

Fotogalerie

Budova galerie, Hlinsko
Budova galerie, Hlinsko
Budova muzea, Hlinsko
Budova muzea, Hlinsko

Oficiální stránky

Aktuální informace o otevírací době, vstupném a kontaktech jsou uvedeny na oficiálních stránkách:

www.mmghlinsko.cz

Kontakt

  • Telefon: 469 311 267
  • Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mapa

Zobrazit mapu v plné velikosti

Na podrobné mapě jsou další tipy na výlet v okruhu 25 km

KML soubor

Vytisknout mapu s popisem

Další tipy kam s dětmi v okolí

Přírodní areál Lom Srní

Přírodní areál Lom Srní
  • Druh zábavy: vodní sporty (plavání, potápění, kajaky, surfy), možnost táboření
  • Doporučený věk dětí: 4+
  • Kurzy a kroužky: kurzy potápění - ponory na zkoušku nebo základy, i pokročilé kompletní kurzy potápění
  • Adresa: Srní 1706, Hlinsko v Čechách, Česká republika

Peklo Čertovina, Hlinsko

Peklo Čertovina, Hlinsko
  • Druh zábavy: zábavný program s prohlídkou Pekla
  • Doporučený věk dětí: 3+
  • Adresa: Medkovy Kopce 35, Hlinsko, Česká republika

Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec, Betlém Hlinecko

Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec, Betlém Hlinecko
  • Druh zábavy: skanzen, betlém, expozice masopustních masek a obchůzek, hry pro děti, akce pro děti
  • Doporučený věk dětí: 3+
  • Adresa: Hlinsko, okres Chrudim, Česká republika

Koně na Svobodném statku

Koně na Svobodném statku
  • Druh zábavy: víkendové a prázdninové pobyty s koňmi, individuální projížďky, zaměření i na hendikepované občany
  • Doporučený věk dětí: 6+
  • Adresa: Chlumětín 5, Chlumětín, Česká republika

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME