Na zákusky a uzeniny zvou do poličského muzea

  • Datum: od 6.5.2017 do 3.9.2017
  • Místo: MĚSTSKÉ MUZEUM A GALERIE POLIČKA
  • Adresa: Tylova 114, Polička, Česká republika

Popis

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Dobový koloniál, trafika, řeznictví a cukrárna + lahodné zákusky a vůně linoucí se z uzenin = slavnostní zahájení výstavy v poličském muzeu, které si pro vás tentokráte připravilo mimořádnou vernisáž.

Na výstavě se podílelo poličské muzeum ve spolupráci s Moravským zemským muzeem v Brně a dalšími organizacemi i jednotlivci. Inspirací ke vzniku putovní verze výstavy byla knížka Karla Poláčka "Bylo nás pět" a stejnojmenný oblíbený seriál. Poličská podoba navíc využívá skutečnosti, že zde v 1. třetině 20. století působil rázovitý sklenář a obchodník Karel Baiza, který své nepřehlédnutelné inzeráty uveřejňoval v poličském časopise Jitřenka.

 „Mimořádná ZAHAJOVACÍ SLAVNOST konána bude V SOBOTU 6. KVĚTNA 2017 OD 14-TÉ HODINY. JISTĚ PŘIJDE vám vhod prohlédnout si zboží rozličné a porculán KRÁSNĚ MALOVANÝ. BAIZA – sklenář a obchodník v Poličce zaručuje příjemnou obsluhu a vybrané lahůdky. Věříme v četné zastoupení pozvaných živnostníků i hojnou účast přihlížejících,“ cituje inzerát upozorňující na slavnost kurátorka výstavy Mgr. Stanislava Cafourková. „V rámci vernisáže se můžete těšit na výše zmíněného bodrého obchodníka, řezníka, jenž vám naváží uzeninu dle libosti, a v dobové cukrárně se můžete nechat pohostit cukrářem a ochutnáte jeho zákusky,“ dodává.

Výstava Koloniál Karla Baizy aneb z historie obchodu a obchodování návštěvníkům představí místní zboží i produkci blízkých výrobních středisek, seznámí je s dováženými výrobky a plodinami z jiných oblastí Českých zemí i ze zahraničí. Poznají vybavení a sortiment dobového koloniálu, cukrárny, řeznictví a obchodu s textilem i atmosféru výročního trhu.

Výstava o obchodování v minulosti je vhodná také pro děti. V „trafice“ a „hokynářství“ budou mít možnost navázat vztah prodávajícího a kupujícího, vyzkoušet smlouvání o ceně, vyzdvihnout novinky a senzace v tisku, seznámí s dobovými mírami a váhami, s cenovými poměry a platy, ale mohou získat zručnost také v motání kornoutu, vážení na vahách, měření textilu apod. Cílem výstavy je, aby si děti uvědomily podobnosti a odlišnosti v obchodování dříve a nyní, tedy -  jaké to bylo před „digitální dobou“, jak se šířilo zboží a informace.

Na zákusky a uzeniny zvou do poličského muzea

Kontakt

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Oficiální stránky

www.cbmpolicka.cz

Další tipy kam s dětmi v okolí

Minifarma Falbgery, Borová u Poličky

Minifarma Falbgery, Borová u Poličky
  • Druh zábavy: minifarma
  • Doporučený věk dětí: 1+
  • Adresa: Borová 225, Borová , Česká republika

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME