5. festivalový koncert Lednicko-valtického hudebního festivalu v kapli zámku Valtice

  • Datum: 8.10.2017
  • Místo: Valtice - zámek
  • Adresa: , Valtice, Česká republika

Popis

5. FESTIVALOVÝ KONCERT / POCTA BAROKNÍM MISTRŮM

ZÁMECKÁ KAPLE VALTICE

JANÁČKŮV KOMORNÍ ORCHESTR 
JAKUB ČERNOHORSKÝ – Umělecký vedoucí

PATRICIA JANEČKOVÁ – Soprán 
JAKUB ČERNOHORSKÝ – Housle 
JIŘÍ PARTYKA – Housle

 

Program koncertu:

Georg Friedrich Händel (1685–1759) Concerto Grosso Op. 6, č. 11

I. Andante Larghetto e staccato

II. Allegro

III. Largo e staccato

IV. Andante

Georg Friedrich Händel (1685–1759) Acis & Galatea – Andante / árie soprán

Antonio Vivaldi (1678–1741) Concerto grosso D dur, Op. 3, No. 11 RV 565

I. Allegro

II. Adagio e spiccato

III. Allegro

IV. Largo e spiccato

V. Allegro

Georg Friedrich Händel (1685–1759) Tecum principium (HWV 232-3) / árie soprán

************************************

Arcangelo Corelli (1653–1713) Concerto grosso Op. 6, č. 1

I. Largo – Allegro

II. Largo – Allegro

III. Largo

IV. Allegro

V. Allegro

Antonio Vivaldi (1678–1741) Gloria RV 589 část č. 6 / Domine Deus / árie soprán

Johann Sebastian Bach (1685–1750) Koncert c moll BWV 1060

I. Allegro

II. Andante e piano

III. Allegro assai

 

Georg Friedrich Händel (1685–1759) Lascia chʻio pianga / árie soprán

 

PATRICIA JANEČKOVÁ– Soprán

(*1998) je původem Slovenka žijící v Ostravě, kde studuje operní zpěv na Janáčkově konzervatoři pod vedením sopranistky Evy Dřízgové – Jirušové.

V roce 2014 se stala jako šestnáctiletá absolutní vítězkou celosvětové pěvecké soutěže Concorso Internazionale „Musica Sacra“ v Římě. Získala tak stipendium na letních pěveckých kurzech v italském Arezzu 2015, kde pracovala pod vedením barytonisty La Scaly Renato Brusona.

První kontakty s operním jevištěm absolvovala už v devíti letech jako členka Operního studia Divadla A. Dvořáka v Ostravě. Jako desetiletá zvítězila v konkurzu ostravské Janáčkovy filharmonie a dostala poprvé možnost zpívat se symfonickým orchestrem.

V roce 2010 se coby dvanáctiletá stala absolutní vítězkou česko-slovenské televizní soutěže Talentmania.

Patricia má za sebou řadu vystoupení na galakoncertech a festivalech doma i v zahraničí (Starry Night – Vídeň, Junge Talente der Klassik – Klosterneuburg (Rakousko), Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského – Jaroměřice nad Rokytnou, Festival Terras Sem Sombra – Grândola (Portugalsko), operní festival Smetanova Litomyšl,festival Les musicales de Louvergny (Francie), Kežmarok (Slovensko), Talentinum 2016, Mezinárodní hudební festival Český Krumlov 2016).

V roce 2015 dostala příležitost debutovat na dvou operních scénách na Slovensku (Státní divadlo Košice – Figarova svatba/Barbarina, Slovenské národní divadlo – Kouzelná flétna/Pamina).

V Čechách a na Slovensku spolupracovala např. s Janáčkovou filharmonií Ostrava, s Českým národním symfonickým orchestrem, s Orchestrem Via Musica! Bratislava, s Komorní filharmonií Pardubice, s Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín, s Moravskou filharmonií Olomouc, s orchestrem Camerata Janáček, se Státní filharmonií Košice a s Karlovarským symfonickým orchestrem.

JANÁČKŮV KOMORNÍ ORCHESTR

Vznikl v roce 1964 z předních hráčů Janáčkovy filharmonie Ostrava. Záhy se jeho uměleckého vedení ujal Zdeněk Dejmek, který svou strhující muzikalitou, stylovým cítěním a systematickou precizní prací přivedl orchestr k vynikající úrovni a vtiskl mu osobitou interpretační tvář. Repertoár souboru obsahuje skladby od baroka až po současnost, které odpovídají zvukovým možnostem menšího smyčcového orchestru, dnes však už není výjimkou jeho rozšíření o další nástroje. Špičková interpretace dovedla soubor opakovaně na festivalové koncerty doma i v zahraničí, kde účinkoval s významnými českými nebo zahraničními sólisty. Nahrávky tohoto souboru zaznamenaly vedle Českého rozhlasu nahrávací společnosti Supraphon, Panton, Riccordi, RCA – JVC, Crystal,Stylton a Slovart Records.

V průběhu roku 2005 předal Zdeněk Dejmek štafetu uměleckého vedoucího houslistovi Jakubovi Černohorskému, který úspěšně vedl Janáčkův komorní orchestr již na jeho turné v Jižní Koreji v r. 2004. V následujících letech se orchestr účastnil řady domácích i zahraničních festivalů (např. festivalu Pražské jaro, Janáčkův máj, Janáčkovy Hukvaldy, Musica Sacra v Nitře, festivaly v Polsku, Holandsku, turné ve Španělsku a Itálii). V roce 2011 vydal Janáčkův komorní orchestr nové profilové CD u britského vydavatelství Chandos Records s názvem Czech music for Strings se skladbami L. Janáčka, P. Haase a B. Martinů.

JAKUB ČERNOHORSKÝ– Housle

Absolvoval obor housle na konzervatoři v Ostravě ve třídě prof.Vítězslava Kuzníka a AMU v Praze u doc.Petra Messiereura. Studium završil na Toho Gakuen School of Music v Toyamě v Japonsku. V letech 2000-2007 pedagogicky působil na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. V roce 2004 v pozici koncertního mistra vedl Janáčkův komorní orchestr (JKO) na turné v Jižní Koreji a v průběhu roku 2005 převzal štafetu uměleckého vedoucího Janáčkova komorního orchestru od Zdeňka Dejmka natrvalo. S tímto komorním uskupením vystupoval na koncertních zájezdech v Koreji,Španělsku a Itálii,na zahraničních i domácích koncertech (Janáčkův Máj,Svatováclavský hudební festival,Pražské Jaro) i na nahrávce z roku 2011,která vyšla u britského vydavatelství Chandos Records s názvem Czech music for Strings se skladbami L. Janáčka, P. Haase a B. Martinů. Od roku 2008 působí v Janáčkově filharmonii na pozici koncertního mistra.

Sólově vystupoval s domovským orchestrem Janáčkovy filharmonie, filharmonií Hradec Králové a festivalovým orchestrem Saint Gellert v Szegedi. Je členem Ostravské bandy.

JIŘÍ PARTYKA– Housle

Narodil se ve Valticích roku 1975. V roce 1989 nastoupil na obor housle na konzervatoř v Brně k prof. Jiřímu Besperátovi, poté následovalo studium na Akademii múzických umění v Praze v mistrovské třídě prof. Jindřicha Pazdery. V roce 1998 jako sólista vystupoval na turné Brněnského komorního orchestru na turné po USA. Jako koncertní mistr působil v Talichově komorním orchestru a jako hostující koncertní mistr také v Salzburgské komorní filharmonii. Aktuálně působí na témže postu koncertního mistra v orchestru St. Gellert Academy v maďarském Szegedu. Je členem Symfonického orchestru Českého rozhlasu v Praze jako 1. zástupce koncertního mistra. V roce 2014 vystoupil s Pavel Haas Quartet na festivalu v Glasgow.

 

Veškeré informace na stránkách pořadatele, lístky k zakoupení v předprodeji on-line zde.

5. festivalový koncert Lednicko-valtického hudebního festivalu v kapli zámku Valtice

Otevírací doba

17:00 - 23:59

Vstupné

990,- / 1290,- Kč

Oficiální stránky

www.zamek-valtice.cz

Další tipy kam s dětmi v okolí

Zámek Valtice s bylinkovou zahradou, rozsáhlým parkem a výstavami pro celou rodinu

Zámek Valtice s bylinkovou zahradou, rozsáhlým parkem a výstavami pro celou rodinu
  • Trasa výletu: zážitkové expozice a výstavy na zámku, procházka v zámeckém parku a bylinkové zahradě
  • Celková délka trasy: parkování v blízkosti zámku, okruh parkem cca 2 km
  • Terén: mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ano (v zámeckém parku a bylinkové zahradě)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano (v zámeckém parku)

NZM Valtice - muzeum vinařství, zahradnictví a krajiny

NZM Valtice - muzeum vinařství, zahradnictví a krajiny
  • Druh zábavy: interaktivní muzeum vinařství, zahradnictví a krajiny, krátkodobé výstavy, akce pro děti
  • Doporučený věk dětí: 3+
  • Adresa: náměstí Svobody 8, Valtice, Česká republika

Okružní cyklotrasa Valtice - Břeclav - Pohansko

Okružní cyklotrasa Valtice - Břeclav - Pohansko
  • Trasa výletu: okruh z Valtic kolem zámečku Rendez-vous, kaple svatého Huberta, přes Břeclav, kolem zámečku Pohansko, zámečku Lány, Františkova rybníka a hotelu Celnice
  • Celková délka cyklotrasy: 38 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano

Svět pohádek a strašidel ve Valticích

Svět pohádek a strašidel ve Valticích
  • Druh zábavy: Stálá výstava pohádkových bytostí a strašidel
  • Doporučený věk dětí: 1+
  • Adresa: Petra Bezruče 1031, Valtice, Česká republika

Okruh Lednicko-valtickým areálem

Okruh Lednicko-valtickým areálem
  • Trasa výletu: okruh z Lednice kolem Loveckého zámečku k Janovu hradu, přírodním parkem Niva Dyje, odbočka do Břeclavi, kolem architektonických památek Svatý Hubert, Tři Grácie, Hraniční zámek a Rybniční zámeček
  • Celková délka cyklotrasy: 27 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME